Psychotherapie voor kinderen en volwassenen

Antwerpseweg 197
2340 Vlimmeren

0476/61 11 28
therapie@irisvdb.be

 

Als je even niet meer weet

hoe je nu verder moet,

reik ik je graag de hand.

Niet om je te sturen,

maar om je te helpen

jouw eigen weg

weer terug te vinden

* Paulo Coelho

 

 Online hulpverlening

Bij online behandeling vindt je psychologische begeleiding plaats via het internet, in dit geval door gebruik te maken van e-mail. Verschillende recente wetenschappelijke onderzoeken hebben intussen aangetoond dat deze vorm van hulpverlening even goede resultaten geeft als gesprekstherapie.Het voordeel van deze vorm van therapie is dat je op momenten dat het je uitkomt bezig kunt zijn met de therapie – op je eigen tempo en in je eigen omgeving. Online therapie en online coaching kunnen in principe voor dezelfde problemen worden gehanteerd als gewone therapie.

 

Lijkt dit iets voor jou ? Klik hier voor meer informatie.

Vind hulp online

Steeds vaker gebeurt psychologische begeleiding - zoals zoveel andere dingen - via het internet. Online therapie is geschreven therapie en kan in principe voor dezelfde problemen gehanteerd worden als gewone therapie. Het voordeel van deze vorm van therapie is dat je op momenten dat het je uitkomt bezig kunt zijn met de therapie – op je eigen tempo en in je eigen omgeving. Je hoeft er geen vrij voor te nemen, je moet je niet kunnen verplaatsen, je kan het gewoon thuis terwijl de kindjes in bed liggen, ...

 

Therapie via e-mail of chat worden niet alleen steeds populairder, maar blijkt ook heel effectief. Ons computerscherm blijkt uiterst geschikt om ons een spiegel voor te houden, helemaal wanneer er aan de andere kant iemand zit die vanuit een professionele invalshoek reageert en coacht. Het schrijven is op zich is heel therapeutisch en veel mensen drukken zich geschreven goed of zelf gemakkelijker uit dan mondeling. Het opschrijven van wat je bezighoudt kan verhelderend werken, het laat je goed nadenkne over wat zich afspeelt in je leven. Bovendien kan er op verschillende momenten aan de e-mail gewerkt worden. Je kan de mails bewaren om ze nadien na te lezen als je daar behoefte aan hebt. Het (regelmatig) naleven van je e-mails en de reacties van de therapeut daarop, versterkt het proces. Ook later wanneer je toch weer een moeilijk moment hebt, kan het nalezen van de e-mails weer therapeutisch werken.

 

Het biedt ook de mogelijkheid om in alle anonimoteit geholpen te worden, hierdoor is het soms makkelijker om open over moeilijke onderwerpen te 'praten'. 

 

Het is zeker niet zo dat therapie of coaching via e-mail alleen geschikt is voor cliënten die goed kunnen schrijven. Net zo min als iemand voor gesprekstherapie perfect moet kunnen praten.... zo hoeft men voor on line therapie niet foutloos te kunnen schrijven....  

Het kan als therapie op zichzelf staan en volledig via internet plaatsvinden, maar het kan ook gebruikt worden als aanvulling op onze gesprekken of als nazorg (zodat de ondersteuning geleidelijker kan worden afgebouwd).